Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Пореску управу

>

Саопштење: Почињу интензивне контроле грађевинара у оквиру програма унапређења поштовања пореских прописа у грађевинској индустрији

Датум објаве: 29.05.2020 10:35 | Аутор: Пореска управа - И.Б.

Испис Штампај страницуНакон спровођења информативних и едукативних активности, те извршене анализе ризика пореских обвезника који се баве грађевинском индустријом, Пореска управа наставља имплементацију програма унапређења поштовања пореских прописа у области вршењем поступака инспексијског надзора, који ће бити интензивирани од 1.јуна 2020. године.
Надзором ће бити обухваћена физичка и правна лица која учествују у свим дјелатностима ове привредне гране, од извођача и инвеститора, преко надзорних органа, до лица која се баве прометом грађевинског материјала, а у току јуна планирана је контрола 20 пореских обвезника.
Имајући у виду да су током прошле године у овој дјелатности у контролама утврђене додатне пореске обавезе од преко 20 милиона еура, у посебном фокусу пажње Пореске управе биће пословањепореских обвезника са аспеката код којих је препознат највећи степен ризика, и то: регистрације дјелатности, посједовања потребних дозвола, ангажмана радне снаге, те пријаве и исплате зарада радницима, коришћења права на повраћај ПДВ кредита и располагања новчаним средствима.
У првој фази имплементације програма пореским обвезницима презентоване су важне информације везане за пореске обавезе по основу обављања грађевинске дјелатности, а у циљу упознавања истих са најважнијим аспектима опорезивања ове дјелатности на интернет страници Пореске управе објављен је и информатор са инструкцијама за поштовање пореских прописа. Такође, едукација пореских обвезника врши се и кроз сарадњу са асоцијацијама привредника, у првом реду Привредном комором Црне Горе.
Програм за обезбјеђење поштовања пореских прописа од стране пореских обвезника који послују у грађевинској индустрији реализује се у циљу повећања степена пореске дисциплине у овој области, те се очекује да ће имплементација истог допринијети повећању броја обвезника регистрованих у грађевинској индустрији, повећању степена добровољног поштовања пореских прописа, те успостављању квалитетнијег пословног амбијента и санкционисању нелојалне конкуренције на тржишту у области грађевинарства.

Пореска управа Црне Горе