Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Пореску управу

>

Округли сто у ПКЦГ - Почетна искуства у имплементацији Закона о електронској фискализацији

Округли сто у ПКЦГ - Почетна искуства у имплементацији Закона о електронској фискализацији
Датум објаве: 02.07.2021 12:10 | Аутор: Управа прихода и царина - М.В.

Испис Штампај страницу





дсц_3079

Привредна комора Црне Горе, у сарадњи Управом прихода и царина, организовала је 1. јула 2021. године округли сто на тему „Почетна искуства у имплементацији Закона о електронској фискализацији”.

Ријеч је о још једном у низу догађаја којим се доприноси успјешној имплементацији фискалне реформе у Црној Гори, а која се реализује уз подршку Свјетске банке.

Пројекат електронске фискализације има за циљ ефикаснију борбу против сиве економије, праћење регуларности пословања пореских обвезника, успостављање већег степена поштовања пореских прописа, али и модернизацију начина комуникације државне управе са привредом у складу са технолошким развојем и трендовима аутоматизације пословних процеса. Успјешна имплементација овог законског и техничког рјешења утиче на раст јавних прихода, како у области пореза на додату вриједност, тако и директних пореза, али и унапређење пословног амбијента елиминисањем нелојалне конкуренције и унапређењем фер тржишне утакмице.

Циљ скупа био је информисање црногорских привредника о искуствима и изазовима имплементације Закона о фискализацији у промету производа и услуга. Учеснике је у име Привредне коморе поздравио генерални секретар Митар Бајчета, а модератор је био директор Сектора за образовање и квалитет др Младен Перазић.

- Закон о фискализацији у промету производа и услуга је у пуној примјени већ мјесец и овдје смо да чујемо почетна искуства привредника и одговоримо на одређена отворена питања и недоумице – казао је Бајчета.

Он је упознао учеснике да је Привредна комора снимила видео прилог којим доприноси појашњавању одређених поступака у процесу електронске фискализације.

Са привредницима су разговарали представници Управе прихода и царина Роберт Рајковић и Иван Бајић, који су истакли значај партнерства са Привредном комором, нарочито у периоду припрема за пуну имплементацију наведеног закона.

Према ријечима Рајковића, електронска фискализација је успјешно започела и велики број привредника је ушао у овај процес.
- Тренутно је око 20.000 регистрованих обвезника фискализације, док укупан број рачуна износи 30.134.718. Што се тиче укупног промета рачуна он износи 949.210.225, а укупан ПДВ: 122.278.990. Посебно смо задовољни чињеницом да је регистровано 24 772 пословне јединице и 26 421 наплатни уређај, а само током јуна имали смо преко осам хиљада новорегистрованих обавезника - истакао је он.

Према његовим ријечима, у почетној фази имплементације, Управа прихода и царина највише ће се бавити анализом свих оних који се уопште нијесу регистровали као обавезници фискализације.
- Претпоставка је да ће се ова анализа спровести у најкраћем могућем року, а биће предмет Инспекција рада и утврђивање разлога због чега процес регистрације већ није одрађен - казао је он.
Рајковић је истакао да електронска фискализација пружа могућност да се обиђу сви привредни субјекти који нијесу били активни у претходном периоду, како би се утврдила њихова солвентност.
Нагласио је да су у почетку примјетне одређене мање грешке у софтверима за електронску фискализацију, али да се оне рјешавају у континуитету, у сарадњи са њиховим произвођачима и корисницима.
- Синергија између Управе прихода и царина, произвођача софтвера и привредника дефинитно даје резултате – закључио је Рајковић.

Услиједила су бројна питања привредника у вези са електронском фискализацијом на која су Рајковић и Бајић давали појашњења.

Један од апострофираних изазова је како фискализовати улазне фактуре од добављача који још нијесу ушли у електронску фискализацију.
- По Закону о ПДВ-у је јасно наведен изглед улазне фактуре и она мора да садржи све наведене ставке као и прије почетка електронске фискализације, укључујући потпис и печат. Водите рачуна о доказивости да је заиста ријеч о фактури наведеног привредног субјекта. Јер, уколико би он то негирао ви бисте били кажњени због фиктивне фактуре – казао је Рајковић.
Представници шпедитерских компанија Зетатранс и Јадроагент оцијенили су да правило фискализације у тренутку обављања услуге није доборо рјешење и да долази до проблема када је ријеч о вирманском плаћању.
- Ордер, вирман и слично су начини плаћања и то је, осим у случају готовине, ирелевантно за фискализацију, јер је битна фактурисана реализација, а не наплаћена – рекли су из Управе прихода и царина.

У раду округлог стола учестовало је више од 120 привредника у сали и преко онлине платформе.