Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Poresku upravu

>

Okrugli sto u PKCG - Početna iskustva u implementaciji Zakona o elektronskoj fiskalizaciji

Okrugli sto u PKCG - Početna iskustva u implementaciji Zakona o elektronskoj fiskalizaciji
Datum objave: 02.07.2021 12:10 | Autor: Uprava prihoda i carina - M.V.

Ispis Štampaj stranicu

dsc_3079

Privredna komora Crne Gore, u saradnji Upravom prihoda i carina, organizovala je 1. jula 2021. godine okrugli sto na temu „Početna iskustva u implementaciji Zakona o elektronskoj fiskalizaciji”.

Riječ je o još jednom u nizu događaja kojim se doprinosi uspješnoj implementaciji fiskalne reforme u Crnoj Gori, a koja se realizuje uz podršku Svjetske banke.

Projekat elektronske fiskalizacije ima za cilj efikasniju borbu protiv sive ekonomije, praćenje regularnosti poslovanja poreskih obveznika, uspostavljanje većeg stepena poštovanja poreskih propisa, ali i modernizaciju načina komunikacije državne uprave sa privredom u skladu sa tehnološkim razvojem i trendovima automatizacije poslovnih procesa. Uspješna implementacija ovog zakonskog i tehničkog rješenja utiče na rast javnih prihoda, kako u oblasti poreza na dodatu vrijednost, tako i direktnih poreza, ali i unapređenje poslovnog ambijenta eliminisanjem nelojalne konkurencije i unapređenjem fer tržišne utakmice.

Cilj skupa bio je informisanje crnogorskih privrednika o iskustvima i izazovima implementacije Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga. Učesnike je u ime Privredne komore pozdravio generalni sekretar Mitar Bajčeta, a moderator je bio direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet dr Mladen Perazić.

- Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga je u punoj primjeni već mjesec i ovdje smo da čujemo početna iskustva privrednika i odgovorimo na određena otvorena pitanja i nedoumice – kazao je Bajčeta.

On je upoznao učesnike da je Privredna komora snimila video prilog kojim doprinosi pojašnjavanju određenih postupaka u procesu elektronske fiskalizacije.

Sa privrednicima su razgovarali predstavnici Uprave prihoda i carina Robert Rajković i Ivan Bajić, koji su istakli značaj partnerstva sa Privrednom komorom, naročito u periodu priprema za punu implementaciju navedenog zakona.

Prema riječima Rajkovića, elektronska fiskalizacija je uspješno započela i veliki broj privrednika je ušao u ovaj proces.
- Trenutno je oko 20.000 registrovanih obveznika fiskalizacije, dok ukupan broj računa iznosi 30.134.718. Što se tiče ukupnog prometa računa on iznosi 949.210.225, a ukupan PDV: 122.278.990. Posebno smo zadovoljni činjenicom da je registrovano 24 772 poslovne jedinice i 26 421 naplatni uređaj, a samo tokom juna imali smo preko osam hiljada novoregistrovanih obaveznika - istakao je on.

Prema njegovim riječima, u početnoj fazi implementacije, Uprava prihoda i carina najviše će se baviti analizom svih onih koji se uopšte nijesu registrovali kao obaveznici fiskalizacije.
- Pretpostavka je da će se ova analiza sprovesti u najkraćem mogućem roku, a biće predmet Inspekcija rada i utvrđivanje razloga zbog čega proces registracije već nije odrađen - kazao je on.
Rajković je istakao da elektronska fiskalizacija pruža mogućnost da se obiđu svi privredni subjekti koji nijesu bili aktivni u prethodnom periodu, kako bi se utvrdila njihova solventnost.
Naglasio je da su u početku primjetne određene manje greške u softverima za elektronsku fiskalizaciju, ali da se one rješavaju u kontinuitetu, u saradnji sa njihovim proizvođačima i korisnicima.
- Sinergija između Uprave prihoda i carina, proizvođača softvera i privrednika definitno daje rezultate – zaključio je Rajković.

Uslijedila su brojna pitanja privrednika u vezi sa elektronskom fiskalizacijom na koja su Rajković i Bajić davali pojašnjenja.

Jedan od apostrofiranih izazova je kako fiskalizovati ulazne fakture od dobavljača koji još nijesu ušli u elektronsku fiskalizaciju.
- Po Zakonu o PDV-u je jasno naveden izgled ulazne fakture i ona mora da sadrži sve navedene stavke kao i prije početka elektronske fiskalizacije, uključujući potpis i pečat. Vodite računa o dokazivosti da je zaista riječ o fakturi navedenog privrednog subjekta. Jer, ukoliko bi on to negirao vi biste bili kažnjeni zbog fiktivne fakture – kazao je Rajković.
Predstavnici špediterskih kompanija Zetatrans i Jadroagent ocijenili su da pravilo fiskalizacije u trenutku obavljanja usluge nije doboro rješenje i da dolazi do problema kada je riječ o virmanskom plaćanju.
- Order, virman i slično su načini plaćanja i to je, osim u slučaju gotovine, irelevantno za fiskalizaciju, jer je bitna fakturisana realizacija, a ne naplaćena – rekli su iz Uprave prihoda i carina.

U radu okruglog stola učestovalo je više od 120 privrednika u sali i preko online platforme.