Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Poresku upravu

>

SASTANAK SA TIMOM MEĐUNARODNOG MONETARNOG FONDA

SASTANAK SA TIMOM MEĐUNARODNOG MONETARNOG FONDA
Datum objave: 26.02.2019 14:02 | Autor: Poreska uprava - M.V.

Ispis Štampaj stranicu


Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša sa saradnicima sastao se danas sa timom Međunarodnog monetarnog fonda, koji predvodi novi šef Misije ove institucije za Crnu Goru, Srikant Sešadri (Srikant Seshadri).

Sastanak je bio prilika da se razmotre dosadašnja postignuća Poreske uprave u procesu sprovođenja sveobuhvatne reforme, kao i ispunjavanja preporuka međunarodnih eksperata, ali i da se razmijene informacije u cilju pripreme predstojeće redovne misije po članu IV Statuta Fonda.

Direktor Poreske uprave prezentovao je ključne rezultate Poreske uprave u unapređenju funckionisanja Poreske uprave, kao i u osnovnim poslovnim procesima, a koji obuhvataju reorganizaciju i supostavljanje novih značajnih funkcionalnih jedinica u Poreskoj upravi, naplatu prihoda, smanjenje nivoa dospjelog poreskog duga za skoro 200 miliona eura, kao i doprinos suzbijanju sive ekonomije i otkrivanju poreskih utaja.

Šef Misije MMF-a pozdravio dosadašnje aktivnosti Poreske uprave u sprovođenju sveobuhvatne reforme Poreske uprave Crne Gore, a predstavio je i tri ključna koraka ka ostvarivanju dugoročnih strukturalnih promjena u upravljanju poreskim upravama, koji su vezani za usklađivanje i povezivanje poreskih politika, tretman segmenata poreskih obveznika na osnovu stepena utvrđenog rizika po poštovanje poreskih propisa, kao i omogućavanje kretanja finansijskih sredstava kroz pristup bankovnim i finansijskim informacijama.

Naredna redovna konsultativna misija planirana je za jun 2019. godine.