Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Poresku upravu

>

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: ODRŽANA KONFERENCIJA POVODOM ZAVRŠETKA REALIZACIJE TWINNING PROJEKTA SA PORESKOM UPRAVOM ŠPANIJE

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: ODRŽANA KONFERENCIJA POVODOM ZAVRŠETKA REALIZACIJE TWINNING PROJEKTA SA PORESKOM UPRAVOM ŠPANIJE
Datum objave: 20.06.2019 13:14 | Autor: Poreska uprava - M.V.

Ispis Štampaj stranicu


Podgorica, 20. jun 2019. godine - Danas je u prostorijama EU Info centra održana konferencija povodom završetka twinning projekta „Podrška Poreskoj upravi“, finansiranog od strane EU (IPA 2014), koji implementira FIIAPP sa Poreskom upravom Španije i Poreskom upravom Crne Gore, kao twinning partnerima. 
      
Konferenciji su prisustvovali visoki predstavnici Evropske unije, Kraljevine Španije i Crne Gore, kao i zaposleni Ministarstva finansija, Poreske uprave i Uprave carina i predstavnici asocijacija poreskih obveznika u Crnoj Gori. 

Ministar finansija g. Darko Radunović u uvodnom izlaganju saopštio je da je pored jačanja kapaciteta Poreske uprave i unapređenja crnogorskog pravnog okvira u oblasti indirektnog i direktnog oporezivanja, projekat dao konkretan doprinos u sprovođenju poreske politike u Crnoj Gori, zasnovane na kreiranju konkurentnog i stabilnog poreskog sistema koji se bazira na jednostavnim i jasnim zakonskim rješenjima i procedurama, konkurentnim poreskim stopama i efikasnoj i profesionalnoj administraciji. Takođe, dodao je da ovakvo opredjeljenje poreske politike u Crnoj Gori ima za cilj stvaranje ambijenta pogodnog za investiranje i razvoj preduzetništva, prije svega kroz uspostavljanje sistema koji je baziran na niskim poreskim stopama. 

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Nj.E. ambasador Aivo Orav (Aivo Orav) je istakao da je kroz ovaj projekat unaprijeđena poreska legislativa i svi aspekti funkcionisanja Poreske uprave u skladu da pravnom tekovinom i standardima EU, te da očekuje da će isto doprinijeti većem stepenu poštovanja poreskih propisa i većoj naplati državnih prihoda u korist svih građana Crne Gpre. 

Savjetnik za ekonomska pitanja u Ambasadi Španije Havijer Alvarez (Javier Alvarez) pozdravio je realizaciju projekta, kao jedne od aktivnosti na jačanju mbilateralnih odnosa između Španije i Crne Gore, te istakao punu podršku razvoju crnogorskih institucija u skladu sa EU standardima, a sve u vezi sa aspiracijama Crne Gore ka članstvu u EU. 

Direktor Poreske uprave Crne Gore, g. Miomir M. Mugoša saopštio je da je tokom realizacije projekta ostvaren ključni cilj istog, a to je podrška Crnoj Gori u ispunjavanju zahtjeva predviđenih Pregovaračkim poglavljem 16 – Oporezivanje, harmonizacijom pravnog okvira i jačanjem administrativnih kapaciteta Poreske uprave. Istakao je da je realizaciju projekta obilježila izvanredna saradnja između Poreske uprave Crne Gore i Španije, te da su, zahvaljujući predusretljivosti, kolegijalnosti i najvećem stepenu profesionalizma španskih kolega, službenici PU Crne Gore imali smo čast da se u reformskim naporima ugledaju na jednu od najnaprednijih poreskih administracija Evrope, koja ima višedecenijsko iskustvo članstva u EU i koja uspijeva da isprati trendove ubrzanog tehnološkog razvoja. Zaključio je da očekuje da će daljom modernizacijom poslovnih procesa i naročito nabavkom integrisanog informacionog sistema kroz projekat „Reforma poreske administracije“ Poreska uprava Crne Gore biti u potpunosti spremna za pristupanje Evropskoj uniji. 

Direktor Poreske uprave Španije, g. Hesus Gaskon (Jesus Gascon) je izrazio zadovoljstvo realizacijom projekta koji je obilježila pozitivna radna astmosfera, naglašavajući da će se uspješna saradnja između poreskih uprava Španije i Crne Gore nastaviti i u budućnosti, zahvaljujući snažnoj povezanosti uspostavljenoj tokom trajanja projekta. 

Rukovodilac Jedinice za ekonomski razvoj u FIIAPP-u (Međunarodna i iberoamerička fondacija za upravu i javne politike), gđa Sonsoles Morijes Alvarez (Sonsoles Mories Álvarez) prezentovala je opseg rada ove organizacije i iskustva koje ista ima u promociji projekata međunarodne saradnje, kojima je zajednički cilj izgradnja efikasnih državnih administracija i usvajanje javnih politika zasnovanih na najboljim interesima građana, kompanija i privrede, u skladu sa EU standardima. Izrazila je zadovoljstvo saradnjom sa poreskim upravama Španije i Crne Gore, kao i očekivanja nastavka saradnje sa crnogorskim institucijama u cilju izgradnje bolje administracije u korist svih građana dviju zemalja. 

Vođe projekta ispred Poreske uprave Španije i Poreske uprave Crne Gore, g. Huan Hose Fernandez Sančez (Juan Jose Fernandes Sanches) i g. Anđelko Jovanović predstavili su rezultate realizacije projekta kroz četiri komponente, koje obuhvataju izradu seta preporuka za dalju harmonizaciju zakonskog okvira sa pravnom tekovinom EU u oblasti poreza i akciza, implementaciju programa obuka za zaposlene u Poreskoj upravi u oblastima osnovnih poslovnih procesa, postavljanje osnova za automatsku razmjenu informacija i osnivanje Centralne kancelarije za vezu, kao i detaljnu analizu postojećih IT kapaciteta i definisanje infrastrukturnih potreba za uspostavljanje međuoperativnosti i međupovezanosti sa sistemima poreskih uprava EU. 

Projekat „Podrška Poreskoj upravi“ je prvi twinning projekat realizovan u Poreskoj upravi Crne Gore vrijedan milion eura, pri čemu je kontribucija EU 900.000,00 €, dok je Vlada Crne Gore kofinansirala iznos od 100.000,00 €.