Manja slova Veća slova RSSPitajte Poresku upravu

Vijesti

25.07.2021.

Intervju VD direktora Uprave prihoda i carina Aleksandra Damjanovića za RTCG

Intervju VD direktora Uprave prihoda i carina Aleksandra Damjanovića za RTCG U prvoj polovini ove godine naplaćeno je 2% više prihoda nego prethodne, kazao je za Televiziju Crne Gore VD direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović. Ističe da je pojačana kontrola u slobodnoj zoni Luke Bar, te da će Uprava pomoći da se procesuira svako krijumčarenje cigareta.

24.07.2021.

SAOPŠTENJE: e-Firma: Jednim klikom do osnivanja novog preduzeća elektronskim putem

PODGORICA, 23. jul 2021. godine. U Crnoj Gori odnedavno je moguće osnovati novo preduzeće elektronskim putem preko portala eFirma - uz znatno kraće vrijeme potrebno za registraciju, manji broj procedura i dokumenata, jednostavnu digitalnu prijavu i manje troškove. Privrednicima je ova usluga dostupna 24 sata dnevno, svih 7 dana u nedjelji - tokom kojih je putem interneta moguće podnijeti prijavu za registraciju firme - društva s ograničenom odgovornošću (doo), čiji je osnivač rezidentno fizičko lice, a osnivački ulog 1 euro. Elektronskim putem, na portalu eFirma, može se podnijeti i prijava za registraciju promjene pretežne djelatnosti i adrese jednočlanog društva sa ograničenom odgovornošću.

02.07.2021.

Okrugli sto u PKCG - Početna iskustva u implementaciji Zakona o elektronskoj fiskalizaciji

Okrugli sto u PKCG - Početna iskustva u implementaciji Zakona o elektronskoj fiskalizaciji

Privredna komora Crne Gore, u saradnji Upravom prihoda i carina, organizovala je 1. jula 2021. godine okrugli sto na temu „Početna iskustva u implementaciji Zakona o elektronskoj fiskalizaciji”.

02.07.2021.

INFORMATOR ZA LJETNJU TURISTIČKU SEZONU - Instrukcije za lakše ispunjavanje poreskih obaveza

U cilju dobre saradnje i uspješnijeg obavljanja posla, pripremljen je INFORMATOR, koji će olakšati poslovanje poreskim obveznicima, a naročito fizičkim licima koji tokom ljeta obavljaju sezonsku djelatnost.

02.07.2021.

Obavještenje privredi o novom načinu podnošenja zahtjeva za povraćaj dijela plaćene akcize

Uprava prihoda i carina je implementirala novu nacionalnu aplikaciju za akcize u Carinskom informacionom sistemu od 1.januara 2021. koja omogućava elektronsku komunikaciju između Uprave prihoda i carina i akciznih obveznika. Novom aplikacijom koja egzistira kao web aplikacija akcizni obveznici su u mogućnosti da jednostavnije i brže ispunjavaju zakonske obaveze.

02.07.2021.

Saopštenje za akcizne obveznike

Uprava prihoda i carina je početkom 2021.godine implementirala novi informacioni sistem za elektronsku razmjenu podataka o akcizama, kao i sistem za elektronsko upravljanje akciznim markicama.

22.06.2021.

Na graničnom prelazu Debeli Brijeg, službenici Uprave prihoda i carina otkrili su i spriječili krijumčarenje 101.11 kg marihuane. Akcija je sprovedena u saradnji sa službenicima Sektora granične policije i Jedinice za droge kriminalističke policije CB HN

Na graničnom prelazu Debeli Brijeg, službenici Uprave prihoda i carina otkrili su i spriječili krijumčarenje 101.11 kg marihuane. Akcija je sprovedena u saradnji sa službenicima Sektora granične policije i Jedinice za droge kriminalističke policije CB HN

Na graničnom prelazu Debeli Brijeg, službenici Uprave prihoda i carina otkrili su i spriječili krijumčarenje 101.11 kg marihuane. Akcija je sprovedena u saradnji sa službenicima Sektora granične policije i Jedinice za droge kriminalističke policije Centra bezbjednosti Herceg Novi

22.06.2021.

U mjestu Zaton, službenici Uprave prihoda i carina – Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja u zajedničkoj akciji sa službenicima Uprave policije – CB Bijelo Polje, zaplijenili su veliku količinu krijumčarenih tekstilnih proizvoda, vrijednosti 37.750,00 eura.

U mjestu Zaton, službenici Uprave prihoda i carina – Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja u zajedničkoj akciji sa službenicima Uprave policije – CB Bijelo Polje,  zaplijenili su veliku količinu krijumčarenih tekstilnih proizvoda, vrijednosti 37.750,00 eura.

Službenici Uprave prihoda i carina - Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja u saradnji sa službenicima Uprave policije – CB Bijelo Polje, dana 19. juna 2021. godine u mjestu Zaton kod Bijelog Polja, zaustavili su teretno motorno vozilo u cilju sprovođenja carinske kontrole. Prilikom detaljnog pregleda koji je izvršen na terminalu Carinske ispostave Bijelo Polje, otkriveno je i oduzeto 11178 komada krijumčarenih tekstilnih proizvoda čija je ukupna vrijednost 37.750,00 eura. Takođe, postoji osnovana sumnja da većina oduzetih tekstilnih proizvoda povređuje prava intelektualne svojine.

14.06.2021.

Saopštenje Unije poslodavaca Crne Gore i Uprave prihoda i carina : Zajedništvom javno-privatnog partnerstva ka boljem carinskom sistemu zemlje

Saopštenje Unije poslodavaca Crne Gore i Uprave prihoda i carina : Zajedništvom javno-privatnog  partnerstva ka boljem carinskom sistemu zemlje

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), u saradnji sa Upravom prihoda i carina (UPC) organizovala je okrugli sto za privrednike iz oblasti carine i špedicije. Fokus sastanka bio je na unapređenju postojeće saradnje, prepoznavanju izazova u praksi i iznalaženju najboljih rješenja koja doprinose interesima carinskog sistema i privrednih subjekata koji u njemu posluju. Okrugli sto su otvorili predsjednik UPCG Predrag Mitrović i v.d. direktora UPC Aleksandar Damjanović koji su u svojim uvodnim izlaganjima naglasili punu posvećenost jačanju međusobne institucionalne saradnje, kao i djelovanju usmjerenom ka unapređenju biznis ambijenta i otklanjanju biznis barijera koje ga karakterišu.

11.06.2021.

USVOJENE IZMJENE ZAKONA O POREZU NA DODATU VRIJEDNOST

U „Službenom listu Crne Gore“ br. 059/21 od 04.06.2021. godine objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, a isti je stupio na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom listu Crne Gore“.