Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Poresku upravu

>

SAOPŠTENJE: OBJAVLJENA BIJELA LISTA – SPISAK NAJUREDNIJIH PORESKIH OBVEZNIKA

SAOPŠTENJE: OBJAVLJENA BIJELA LISTA – SPISAK NAJUREDNIJIH PORESKIH OBVEZNIKA
Datum objave: 09.09.2021 09:08 | Autor: PORESKA UPRAVA

Ispis Štampaj stranicuUprava prihoda i carina Crne Gore objavili su tzv. Bijelu listu – spisak poreskih obveznika kod kojih je uočen najveći stepen fiskalne discipline. Na listi su se našla imena poreskih obveznika s kojima Uprava kontinuirano ostvaruje uspješnu saradnju u pogledu poštovanja poreskih propisa i izmirivanja poreskih obaveza.

Kriterijumi kojima je izvršena selekcija obveznika za Bijelu listu obuhvatali su urednost obračunavanja poreza i podnošenja poreskih prijava, redovnost izmiravanja poreskih obaveza, kao i da u postupcima inspekcijskog nadzora nijesu utvrđivane značajnije nepravilnosti, koje bi ukazivale na bilo kakav vid neregularnog poslovanja. 

Objavljivanje Bijele liste predstavlja još jedan korak u podsticanju obveznika na poštovanje poreskih propisa i saradnju sa Upravom prihoda i carina, jer u ovom organu pozitivan tretman mogu imati samo uredni poreski obveznici koji redovno izmiruju obaveze, doprinoseći ostvarenju budžetskih prihoda, te unapređenju poslovnog i investicionog okruženja u Crnoj Gori. 


VAŽNE NAPOMENE:

Podaci pokazuju da je broj urednih poreskih obveznika mnogo veći od broja lica čija imena se objavljuju na Bijeloj listi. S ciljem da se obuhvati što veći broj urednih poreskih obveznika, na ažuriranoj Bijeloj listi su se našli i drugi obveznici koji uredno izmiruju poreske obaveze, a zbog ograničenog prostora se na istoj se nije našao određen broj lica koja su bila na prethodnim listama.

Prema tome, svaki obveznik čije ime se našlo na nekoj od navedenih listi može se smatrati urednim poreskim obveznikom u dosadašnjem periodu, a na osnovu kriterijuma po kojima su iste sačinjene.

UPRAVA PRIHODA I CARINA CRNE GORE