Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Пореску управу

>

ПОДНЕСИТЕ ГОДИШЊУ ПРИЈАВУ ПОРЕЗА НА ДОХОДАК ФИЗИЧКИХ ЛИЦА ДО 30. АПРИЛА 2017. ГОДИНЕ

ПОДНЕСИТЕ ГОДИШЊУ ПРИЈАВУ ПОРЕЗА НА ДОХОДАК ФИЗИЧКИХ ЛИЦА ДО 30. АПРИЛА 2017. ГОДИНЕ
Датум објаве: 13.04.2017 14:20 | Аутор: Пореска управа - М.В.

Испис Штампај страницу


Пореска управа Црне Горе подсјећа пореске обвезнике да законски рок за подношење годишње пријаве пореза на доходак физичких лица за 2016. годину истиче 30. априла 2017. године.

Пореску пријаву за утврђивање годишњег пореза на доходак физичких лица (образац ГПП ФЛ), дужни су да поднесу резидентни порески обвезници – физичка лица који су у 2016. години остварили доходак:

• од самосталне дјелатности, која представља основну дјелатност пореског обвезника, осим за приходе који се паушално опорезују;
• од имовине и имовинских права;
• капиталних добитака;
• из иностранства;
• по основу личних примања остварених код два или више послодаваца, односно исплатилаца примања, а чији је укупни мјесечни бруто износ изнад 720 еура.

Физичка лица која обављају регистровану самосталну дјелатност (предузетници), а опорезују се по стварном дохотку, дужни су да уз пријаву доставе биланс стања и биланс успјеха.

Наведени документи могу се поднијети путем десктоп апликације "Финансијски искази", која је доступна на порталу Пореске управе. У том случају, након слања биланса стања и биланса успјеха на портал Пореске управе, порески обвезници дужни су да исте отштампају, потпишу и овјере, те да их у оригиналу доставе као прилог Годишњој пријави надлежној подручној јединици.

Нерезидентна физичка лица подносе пореску пријаву за приходе остварене у Црној Гори по основу капиталних добитака и издавања у закуп имовине физичким лицима.

Пореска пријава се подноси у једном примјерку, подручном пореском органу, непосредно или путем поште.ПОРЕСКА УПРАВА ЦРНЕ ГОРЕ