Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Poresku upravu

>

SAOPŠTENJE: Pravilnici kojima se bliže uređuju odredbe Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga objavljeni u Službenom listu Crne Gore

Datum objave: 09.06.2020 14:14 | Autor: Poreska uprava - A.P.

Ispis Štampaj stranicu


U Službenom listu br. 054/20 od 08.06.2020. godine objavljeni su:
- Pravilnik o sadržaju prijave oznake operatera fiskalnog servisa, načinu generisanja identifikacionog koda obveznika fiskalizacije i načinu dostavljanja podataka i generisanja oznake o poslovnim prostorima obveznika fiskalizacije

- Pravilnik o sadržaju i načinu ovjere knjige računa, načinu dostavljanja računa bez jedinstvenog identifikacionog koda računa i načinu provjere računa za koji je izvršen postupak fiskalizacije

- Pravilnik o obliku i strukturi poruka i sigurnosnim mehanizmima za razmjenu poruka fiskalnog računa i načinu dostavljanja računa koji su izdati u slučaju prekida stalne internet veze.

Navedenim podzakonskim aktima bliže su definisane odredbe Zakona o fiskalizaciji u prometu prometa i usluga ("Službeni list Crne Gore", br. 046/19 od 07.08.2019, 073/19 od 27.12.2019), te stvorene normativne pretpostavke za realizaciju projekta elektronske fiskalizacije, čijom implementacijom će od 1. januara 2021. godine biti omogućen automatski prenos podataka o izvršenom prometu sa naplatnih uređaja i računovodstvenih sistema poreskih obveznika direktno na server, odnosno u bazu podataka Poreske uprave.

Normativno je propisana vrsta podataka koje poreski obveznik automatski dostavlja poreskom organu, i ne postoje ograničenja za poreske obveznike, u odnosunatehničkezahtjeve za prenostihpodataka.

Tehnički zahtjeviz a poreske obveznike za uspješno sprovođenje elektronska fiskalizacije omogućavanje podrazumijevaju internet konekciju na lokaciji poreskog obveznika i digitalni sertifikat, kao i adekvatno softversko rješenje za fiskalni servis kojim će se omogućiti prenos podataka.

Treba naglasiti da će prije puštanja sistema u produkciju obveznici proći kroz testnu fazu u kojoj će biti mogućnosti da otklone eventualne greške u funkcionisanju fiskalnog servisa.


Projekat elektronske fiskalizacije ima za cilj efikasniju borbu protiv sive ekonomije, praćenje regularnosti poslovanja poreskih obveznika, uspostavljanje većeg stepena poštovanja poreskih propisa, ali i modernizaciju načina komunikacije državne uprave sa privredom u skladu sa tehnološkim razvojem i trendovima automatizacije poslovnih procesa.

Uspješna implementacija ovog zakonskog i tehničkog rješenja imaće značajne benefite i za državu i za privredu, te se očekuje značajan rast javnih prihoda, kako u oblasti poreza na dodatu vrijednost, tako i direktnih poreza, ali i unapređenje poslovnog poslovnog ambijenta eliminisanjem nelojalne konkurencije i unapređenjem fer tržišne utakmice.