Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Пореску управу

>

САОПШТЕЊЕ: е-Фирма: Једним кликом до оснивања новог предузећа електронским путем

Датум објаве: 24.07.2021 08:09 | Аутор: Управа прихода и царина- И-Б-

Испис Штампај страницу


Електронска регистрација предузећа у Црној Гори је веома једноставна и не захтијева посјету ни једном шалтеру док је сама платформа еФирма резултат сарадње Управе Прихода и царина, Министарства финансија и социјалног старања и УНДП-а, а њен развој подржан је кроз пројекат подршке стварању транспарентније, ефикасније и сервисно оријентисане државне управе, који финансира Делегација ЕУ у Црној Гори.

У овом тренутку портал пружа осам електронских услуга, везаних за рад Централног регистра привредних субјеката (ЦРПС) и Регистра стварних власника (РСВ).  Преко портала за регистрацију предузећа привредници електронским путем могу извршити упис промјена у ЦРПС-у за постојећа предузећа, те поднијети захтјев за издавање последњег извода и потврде са подацима о регистрованом привредном субјекту из јединствене информационе базе података ЦРПС-а.  Корисницима су на располагању сви тренутно расположиви дигитални цертификати који су валидни у Црној Гори, укључујући нову личну карту (еЛК). Услуге укључују и испоруку дигитално потписаних докумената из евиденције ЦРПС-а путем мејла, што је једна од првих услуга из тог домена у јавној управи у Црној Гори.

Начелница Одсјека за централни регистар привредних субјеката у Управи прихода и царина Душанка Вујисић, наглашава да електронска регистрација привредних субјеката представља најбољу међународну праксу, и корак напријед у уклањању бизнис баријера, унапређењу пословног амбијента и подстицању домаћих и страних инвестиција. ,,Модернизација и аутоматизација пословних процеса дио је свеобухватне стратегије развоја Управе у функцији повећања степена добровољног поштовања прописа, пореске дисциплине и уређења црногорског тржишта, а креирање портала еФирма само је једна од активности на овом плану. Имплементацијом електронских сервиса у Централном регистру привредних субјеката значајно се убрзавају процедуре, а ефикасност функционисања овог важног дијела Управе подиже на још већи ниво, при чему су значај и потреба електронског пословања нарочито дошли до изражаја током пандемије вируса Цовид19”, истакла је Вујисић.

Примјена савремених технологија у унапређењу пословања и активности на реализацији пуне електронска регистрације предузећа у фокусу су Министарства финансија и социјалног старања.  Генерална директорица Директората за дигитализацију и информационе системе у том министарству Бојана Бајић истиче да је ,,Стратегијом за развој микро, малих и средњих предузећа за период 2018. до 2022. године, као једна од стратешких активности препознато је увођење потпуне електронске регистрације предузећа која треба да оствари напредак у рангирању Црне Горе у Доинг Бусинесс извјештајима - који мјере прописе који унапређују пословну активност и оне који је ограничавају. Доинг Бусинесс представља квантитативне показатеље о пословним прописима и заштити имовинских права који се могу упоређивати у 190 економија, у циљу мјерења лакоће пословања’’, казала је Бајић.

Порталу је претходио пилот пројекат онлине регистрације нових привредних субјеката укључујући коришћење дигиталних цертификата за идентификацију и потписивање докумената, који је развио УНДП. ,,Циљ је пружити брже, јефтиније и транспарентније услуге привредницима. Увођење електронске регистрације за оснивање привредног друштва је значајан корак у дигитализацији поступка отварања предузећа који је сада додатно олакшан и поједностављен. Планирано је и додатно унапређење овог сервиса којим ће се  омогућити регистрација других типова предузећа и онлине плаћање административних и других такси,,’’ истиче Срђан Вујић, менаџер пројекта у УНДП-у.

Предност онлине отварања подузећа над уобичајеним начином регистрације фирме је могућност да се сви обавезни кораци направе електронским путем, на једном мјесту. На тај начин, поступак отварања привредног друштва траје три дана. Службеници у ЦРПС-у у року од три радна дана доносе рјешење по предатој пријави, док се рјешење о регистрацији или одбијању доставља поштом у року од осам дана од дана доношења рјешења. Статус регистрације могуће је пратити и на прегледу пријава на самом порталу.

Портал је израђен према пројекту надоградње Информационог система ЦРПС – дијела ИС Управе прихода и царина Црне Горе, и дио је  интегралног информационог система Пореске управе и повезан је са системом Централног регистра. На wеб страницама ЦПРС-а налазе се детаљна корисничка упутства за поступак регистрације привредног друштва, а линк за приступ порталу е-Фирма је овдје.